MACHINES

Rinus&Hans levert de machines, het oogsten en het drogen van waterlinzen. Met alle aansluitingen die nodig zijn. Drogen indien gewenst, want als voer voor de eigen dieren hoeven waterlinzen niet gedroogd te worden, alleen ontwaterd. Daarnaast wordt de kennis met betrekking tot telen+oogsten en drogen gedeeld. En worden de tekeningen geleverd voor de aansluitingen van voeding (digestaat of kunstmest), elektra, warmte, CO2 en drainage.

Telen en oogsten plus eventueel drogen zijn ontworpen in een continu automatisch systeem, zodat de operationele kosten minimaal zijn, terwijl de groei optimaal is. Voor een deel is octrooi aangevraagd.

Daarin zijn we dus uniek. Leveren van apparatuur en kennis voor efficiënt en tegen lage operationele kosten telen.
Door de machines binnen te plaatsen kan 365 dagen per jaar geteeld worden, en kan dus ook 365 dagen per jaar vers product geleverd worden of vers gedroogd product en kan een boer zijn dieren het hele jaar rond dezelfde eiwitbron voeren.

De teelt van waterlinzen is een grote stap richting circulaire landbouw omdat na het vergisten van mest nog steeds digestaat, CO2, gas en warmte over blijft. Wat gebruikt wordt voor de teelt van de waterlinzen. Waterlinzen groeien (ook) op digestaat; CO2 stimuleert de groei en de optimale groei is bij 26 graden, dus ook de warmte wordt nuttig gebruikt, zelfs als er niet gedroogd wordt. De elektriciteit die een vergister middels een WKK op het gas kan leveren wordt tevens nuttig gebuikt, omdat in een verticaal groeisysteem veel licht en dus elektra licht nodig is.

Overigens: het is uiteraard ook mogelijk in een enkele laag te telen. Dat scheelt heel veel elektriciteit, maar dan is wel een vijf maal groter oppervlak nodig voor dezelfde capaciteit. En het is ook mogelijk om alleen in de zomer te telen, Maar dan is nog weer drie keer zoveel oppervlak (dus in totaal 5 keer zoveel oppervlak) nodig voor dezelfde capaciteit.

Geïnteresseerd? Neem contact met ons op.
Contact